ÇOCUKLARIMIZ VE OYUNLARI
Oyun, çocuk için öğreten ve büyüten doğal ve hayati bir unsurdur. Oyunçocuğun hayatında çok küçük yaşlarda başlar ve oyun çocuğu her zaman eğlendirir. Yetişkinlerin kişilikleri hayatta edindikleri tecrübelerle gelişiyorsa, çocuklarında kişilikleri de oyunlarla gelişir Oynarken çocuk keşfeder, dener, inceler, öğrenir ve etkileşime girer. Bunların sonunda özerkliğini keşfeder. Oyun sırasında paylaşmayı, empatiyi, yardımlaşmayı deneyimler. Oyun, çocuğun içinde bulunduğu yaşamı kavramasını, gerçekliği deney imleyerek ayırt edebilmesini sağlar.
Bazı kuramcılara göre oyun, gerekli olmayan artık enerjilerini atılması, çıraklığın aktif bir şekli, hayatın daha sonraki aşamaları için hazırlık ya da çocuğun kendini ifade etme şeklidir. Günümüzde oyun "Öğrenme Sanatı" olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Çocuk öğrenme ortamında özgürdür, dilediği gibi hareket eder. Çocuğun haz aldığı, eğlenceli vakit geçirdiği oyun, onun yaparak, deneyerek, yaşayarak öğrenmesine de fırsat sağlar. Tüm bunlar çocuğun zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal gelişimini büyük ölçüde etkiler ve geliştirir.
Psikomotor Gelişim: Koşma, atma, tırmanma, sürünme, sıçrama gibi fiziksel hareketleri içeren oyunlar, çocukların vücut sistemlerinin (solunum, dolaşım, boşaltım sistemleri) düzenli çalışmasını sağlayarak fiziksel gelişimlerine katkı sağlamaktadır. Oyun sırasında çocuklarının bazı hareketleri düzenli yapması kas gelişimlerini hızlandırmakta ve geliştirmektedir.
Sosyal- Duygusal Gelişim: Çocuk oyun yoluyla sevinç, mutluluk, acı, üzüntü, korku, kaygı, dostluk, düşmanlık, sevme, güven duyma gibi birçok duygusal tepkiyi öğrenirken aynı zamanda bu duyguları kontrol etmeyi ve başa çıkmayı da öğrenir. Çocuk oyun sırasında kızar, eğlenir, şaşırır, fikirlerini savunur. Oyunla çocuk kendine özgür bir dünya yaratır ve burada tüm duygularının rahatça ifade eder. Bu çocuğun duygusal yönden rahatlamasını ve iyi olmasını sağlar.
Bilişsel ve Dil Gelişimi: Oyun ile çocuk çevresini keşfetmekte, yeni şeyler öğrenmekte ve merak duygusunu gidermektedir. Nesneleri tanıma, isimlendirme sınıflandırma, eşleştirme, analız ve sentez gibi zihinsel süreçlerin işleyişi oyunla hızlanmakta ve gelişmektedir. Çocuk çevresindeki nesnelerini adlarını ve alışagelmiş olan nesnelerini isimlerinin öğrenir. Sembolik hareketin gelişmesi ile bu nesnelerin yerini sembolik kullanımlar alır. Sembolik kullanımın temsil ettiği düşünce ve yerine koyulan davranışların artması ile çocuğun dilsel beceriler artar.
Anne ve babaların okul öncesi dönemde çocuklarıyla ilişkileri, çoğunlukla oyun aracılığıyla sağlanmaktadır. Olumlu bir ilişki yaratabilmek, oyun aracılığıyla çocuğun duygu ve düşüncelerini anlayabilmek anne-baba ve çocuk ilişkisini daha olumlu hale getirecektir. Bu olumlu ilişkiyi anne ve babalarımı, oyuna müdahale etmeyerek, oyunu çocuğun seçmesini sağlayarak, seçilen rollere uyarak ve rol seçiminde çocuğa saygı duyarak sağlayabilirler. Bunun yanında oyunda öğretme amacı hedeflemeden çocuğun duygusunu adlandırıp, kabul etmek ve geri yansıtmak anne-baba çocuk ilişkisini oyunla kuvvetlendirecektir.
Ebeveynlerin çocukları ile birlikte kaliteli zaman geçirmelerine yardımcı olabilecek yayınlar: Adım adım set (https://www.adimadim.com)